Bahan-Bahan / Ingredients :
  • 1 paket pasta  °l||l°  1 packet pasta
  • 1/2 mentega  °l||l°  1/2 butter
  • 5-7 biiji cili padi  °l||l°  5-7 pepper or bird's eye chilies
  • 2 ulas bawang putih  °l||l°  2 cloved garlic, minced (dicincang)
  • 1 biji bawang merah  °l||l°  1 onion, diced (dipotong dadu)
  • 5 batang serai  °l||l°  lemongrass
  • 2 sudu makan minyak zaitun °l||l°  2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • 5 ekor udang  °l||l°  5 pieces of shrimp
  • 1 lada benggala merah atau hijau  °l||l°  1 capsicum, diced (dipotong dadu)
  • 1/2 paket cendawan butang  °l||l°  1/2 packet portobello mushrooms, diced
  • 1/2 cawan krim putar  °l||l°  1/2 cup whipped cream
  • 1/2 tin susu sejat  °l||l°  1/2 tin evaporated milk
  • 1 sudu makan gula  °l||l°  1 tablespoon sugar
  • 1/2 tin jagung  °l||l°  1/2 canned corn

Hiasan / Decoration :
  • daun parsli  °l||l°  chopped parsley
  • tomato ceri  °l||l°  cherry tomatoes

Cara penyediaan / Directions :

1.Rebuskan pasta kedalam air bersama garam. Masukkan pasta ke dalam air rebusan selama 8 hingga 10 minit. Buang air rebusan setelah selesai merebus. 
Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Add pasta and cook for 8 to 10 minutes. Drain.

2.Sementara menunggu pasta direbus, cairkan mentaga bersama-sama dengan minyak zaitun pada tahap suhu sederhana.
Meanwhile, melt butter together with the olive oil in a saucepan over medium heat.

3.Tumiskan bawang putih, bawang merah, cili padi, serai, lada benggala dan cendawan. Masakkan pada tahap suhu sederhana.
Stir in garlic, onion, pepper, lemongrass, capsicum and mushroom. Cook over medium-high heat until soft.

4.Masukkan udang yang telah dikopek kulitnya ke dalam bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Tumis sehingga udang betul-betul masak.
Stir in the shrimp, and cook until firm and pink.

5.Campurkan krim putar, susu cair dan jagung ke dalam kuali dan gaul sehingga sebati bersama-sama dengan bahan tadi selama 5 minit.
Pour in whipped cream, evaporated milk and canned corn; bring to a simmer stirring constantly until thickened, about 5 minutes. 

6.Sentuhan terakhir, perasakan dengan garam dan gula. Hidangkan sos pasta ini bersama-sama dengan pasta yang telah direbus tadi. Hiaskan dengan daun parsley dan ceri tomato.
Season with salt and sugar to taste. Stir drained pasta into the sauce, and serve sprinkled with chopped parsley and cherry tomatoes.



Photo sources : myrecipes.com