Bahan-Bahan / Ingredients :

250 gram mentega   °l||l°   250 gram unsalted butter (1/2 cup)
1/2 cawan gula   °l||l°   1/2 cup sugar
1 putih telur   °l||l°   1 egg white
1/4 sudu  makan perisa vanilla   °l||l°   1/4 tablespoon vanilla extract
2 cawan tepung pastri   °l||l°   2 cups pastry flour (all purpose flour)
1/4 sudu makan garam  °l||l°  1/4 tablespoon salt
1/3 cawan badam kisar  °l||l°  1/3 cup ground almonds

*Hiasan / Decoration :

1/3 cawan jem coklat kacang hazel  °l||l°  1/3 cup chocolate hazelnut spread (Nutella jam)
1/4 cawan jem  mentega kacang   °l||l°  1/4 cup toasted peanut butter (Lady's Choice jam)


Cara Penyediaan / Directions :

1.Panaskan ketuhar pada tahap suhu 180 °C
Preheat oven to 180 °C.

2.Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan putih telur dan perasa vanilla, pukul hingga sebati.
Beat in unsalted butter and sugar together until smooth. Add in egg white and stir in vanilla extract, beat until well mixed. 

3.Ayakkan tepung pastri, garam, serta badam kisar ke dalam adunan tadi. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Sift in pastry flour, salt, ground almonds and combine until dough is soft and smooth.

4.Bentukkan biskut seperti bola berukuran 1 inci dan susunkan jarak 2 inci di atas kertas minyak. Tekan  setiap biskut sehingga terdapat bentuk kawah di atasnya. Bakar selama 12 hingga 15 minit di dalam ketuhar sehingga biskut menjadi kekuningan. Biarkan sejuk.
Shape cookies into 1-inch balls and place 2 inches apart onto ungreased cookie sheets. Press the center of each cookies. Bake for 12 to 15 minutes on the oven until cookies lightly browned. Cool completely.

*Hiasan / Decoration :

1.Gaulkan jem coklat hazel dan jem mentega kacang sehingga sebati. 
Beat chocolate hazelnut spread and peanut butter until smooth.

2.Letakkan campuran jem mentega kacang dan coklat hazel tadi di dalam kawah setiap biskut. 
Put the mixture of peanut butter and chocolate hazelnut earlier in the top circle of each cookies.



Credit to Anna Olson