

Bahan-Bahan / Ingredients :
APRICOT CAKE
185 g mentega
°l||l° 185 g unsalted butter
12 –14 biji aprikot
°l||l° 12-14 fresh apricots
1 cawan gula merah
°l||l° 1 cup brown sugar
3 sudu makan jem aprikot
°l||l° 3 tablespoon apricot jam
4 biji telur
°l||l° 4 eggs
1 sudu kecil esen oren
°l||l° 1 teaspoon orange essence or juice
1 2/3 cawan tepung serba guna
°l||l° 1 2/3cups all purpose flour
1/2 sudu makan serbuk penaik
°l||l° 1/2 tablespoon baking powder
1/4 sudu makan garam
°l||l° 1/4 tablespoon salt
MANGO MARMALADE
3 biji mangga masak
°l||l° 3 ripe mangoes
2 cawan
°l||l° 2 cups of sugar
4 cawan air °l||l° 4 cups water
Cara Penyediaan / Directions :
APRICOT CAKE
1.Panaskan ketuhar pada tahap suhu 180 °C. Sapukan mentega pada tepi dan dasar bekas kek atau loyang.
Preheat oven to 180 °C. Butter springform pan, sprinkle bottom and side.
2.Pukul mentega dan gula merah sehingga kembang. Kacau bahan tadi bersama dengan jem aprikot dan masukkan telur sedikit demi sedikit hingga habis sambil terus memukul. Kacau bersama esen oren atau jus oren.
Beat butter and brown sugar together until fluffy. Stir in marmalade and beat in eggs one at a time, beating well after each addition. Stir in orange essence or juice.
3.Kisar buah aprikot supaya menjadi pekat.
Blend the fresh apricots until it becomes thick.
4.Di dalam mangkuk lain, campurkan tepung, serbuk penaik, garam dan juga isi aprikot yang telah dikisar tadi. Gaul hingga rata.
In a separate bowl, combine flour, baking powder, salt and blended apricots. Mix well.
5.Campurkan kedua-dua adunan tadi ke dalam satu mangkuk. Gaulkan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam bekas kek atau loyang tadi. Ratakan permukaannya dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan tadi lebih kurang 1 jam.
Mix both mixtures into a bowl. Stir to combine. Pour batter into a greased pan. Smooth the surface and bake in a preheated oven about 1 hour.
6.Biarkan kek menjadi sejuk selama 15 minit, kemudian pindahkan kek ke atas pinggan supaya sos mangga boleh diletakkan di atas kek.
Let cake cool for 15 minutes, then turn out onto a plate, so that mango marmalade are on top.
MANGO MARMALADE
1.Masakkan hirisan mangga ke dalam air selama lebih kurang 15 minit atau sehingga lembut. Tambahkan gula. Didihkan sehingga menjadi pekat. Kerap gaul supaya tidak hangus.
Cook mango slices in water about 15 minutes or until tender. Add sugar. Boil until thick. Stir often to prevent scorching.
2.Sapukan permukaan kek aprikot tadi dengan mangga marmalade. Hiaskan atas kek dengan buah mangga yang dipotong elok. Hidangkan.
Brush the top of cake with a little stirred mango marmalade to add a little shine. Decorate the cake with mango slices. Serve cake warm or at room temperature.